Vitabergsparken

Det är på Söder i Stockholm som du finner Vitabergsparken med dess två kullar. Parken är kanske mest känd för sin stora lekplats och sina parklekar dit barn, vuxna och förskolegrupper kommer dagligen för att leka och ha kul. På en av parkens toppar står också Sofia kyrka. Kyrktornet går att se från stora delar av parken, så man vet alltid var man befinner sig.

På friluftsscenen i Vita Bergens park finner du ofta Parkteatern. Själva teatern bildades 1942 då man började framföra pjäser i olika parker runtom i Stockholm som ett sätt att öka tillgängligheten för både gamla och unga. Till alla Parkteaterns föreställningar är det fritt inträde. Det är ett koncept som fortfarande håller i dag.

Till en början var Parkteatern en vagn på hjul som rullades runt, men sedan dess har den utvecklats. En av scenerna som dess pjäser och föreställningar uppförs på är just friluftsteatern i Vitabergsparken.

Själva scenen byggdes 1954, och är gjord i en stil som ska efterlikna grekiska amfiteatrar: en halvmåneformad, eller ibland rund, installation där publiken sitter upphöjd och omringar skådespelarna. Omgiven av höga träd ligger publikhavet i skugga medan scenen får allt solljus vilket bidrar till illusionen av en inomhusteater.

Under 80- och 90-talet användes Vitabergsparkens friluftsteater som inspelningsplats för underhållningsprogrammet Carl Anton i Vita Bergen. I programmet var trubaduren Carl Anton programledare, och på Vitabergsparkens friluftsscen uppträdde under många somrar artister som Lena Nyman och Cornelis Vreeswijk.

Varje sommar i augusti intar Dansmånad scenen på Vita Bergens friluftsteater. Det är en fast punkt i programmet som återkommer varje år. Olika kompanier och grupper från hela världen samlas då i Vitabergsparken för att framföra sina nummer, och folk bänkas de flesta somrar för att se föreställningarna. Dansstilarna varierar varje augusti, och allt från flamenco till street dance har framförts på scenen.