Vallarna

Vallarna är den största parken i Hallands Falkenberg. Själva friluftsteatern är ung, men parken var full av liv redan innan den kom till. Trots att den ligger mitt i Falkenberg centrum så består parken av ett stort grönområde med ett rikt djurliv, speciellt en hel del fåglar tycker om att uppehålla sig i trakterna. Man kan även gå på minizoo eller, om man tycker om fiske, fånga en lax eller två.

Men är man här för teaterns skull så är det till Vallarnas friluftsteater man ska. Scenen är som sagt ny i jämförelse med de anrika friluftsteatrar som finns på andra ställen i Sverige, men dess historia kan fortfarande intressera. Nu spelas där farser och liknande uppspel varje sommar. Tjugo år senare är det fortfarande Krister Classon som står för manus många av gångerna.

När scenen först skulle uppföras var det komikerparets producent som fann den perfekta platsen i den vackra parken Vallarna. Bygget stöttades redan från start av Falkenbergs kommun, och det tog bara en säsong för scenen att stå färdig. Redan året efter det blev bestämt att den skulle byggas spelades den första pjäsen.

Sedan invigningen har farserna avlöst varandra, och trots sin ungdom har den här friluftsscenen sett nästan kultförklarade föreställningar komma och gå. Bland dem kan nämnas nutida klassiker som Snålvatten och jäkelskap, Två ägg i högklackat, och Brännvin och fågelholkar. Många är de som bara med en blick skulle känna igen miljön: gröna stolar i publikhavet, kulisserna uppbyggda som en gammaldags gård eller stadsgata, och så ån som flyter precis bakom scenen.

Till Vallarnas friluftsteater kan du även komma för att delta i allsångskvällar. De är mycket populära och drar mycket folk. Stolarna i åskådarområdet är välanvända, och sammanlagt beräknas uppemot 800 000 personer ha suttit här genom åren och sett på både allsång och skådespel. Inte dåligt för en friluftsteater som öppnade 1996!