Skansen

Få är de svenskar som inte besökt ute-museet Skansen, men man kan alltid åka dit igen och har man ännu inte varit där så har man en spännande upplevelse framför sig! Skansen är en anrik plats. Själva parken invigdes redan 1891 men Solliden-scenen, den stora friluftsteatern som är döpt efter slottet Solliden på Öland, byggdes inte förrän på 30-talet. På den här scenen har allsång, körsång, teater och musikal samlats i nästan 100 år.

På Solliden-scenen finns det något att göra oavsett vilken tid på året det är. Under vintertid tas stolarna framför scenen bort och utrymmet förvandlas till en stor skidsko-bana där man kan åka skridskor med utsikt över Stockholm. Att åka skridskor framför friluftsscenen var vanligt under mitten av 1900-talet, och skridskobanan tog sedan en paus. Men nu är den tillbaka igen!

Vill man fira in den svenska våren med ett Valborgsmässobål så är Skansen alltid ett alternativ. Parken slår på stort under valborg. På Skansens friluftsscen Solliden sjunger studentsångarna våra typiska vårsånger, och de obligatoriska talen hålls. Talare genom åren har varit bland andra Karolina Klüft, Björn Ranelid och Jonas Gardell.

Den mest kända aktiviteten på Sollidens scen är nog Allsång på Skansen. TV-programmet sänds varje år i SVT. Hela publiken sjunger med när diverse kända – och ibland okända – svenskar gästar allsången och sjunger våra traditionella sånger.

På scenen har det under årens lopp även spelats ett antal teaterpjäser och andra föreställningar. Olika gästspel har kommit till friluftsscenen för att framföra sina verk, bland annat sattes Värmlänningarna upp här under Värmlandsdagen den 13 augusti år 2016. Sollidens scen är vackert belägen på en höjd där både publik och skådespelare kan blicka ut över Stockholm. Runtom publiken står både väderkvarnar och hus i typisk svensk stil, och det förstärker känslan av att befinna sig på en historisk plats.