Fredriksdalsteatern

Runt egendomen Fredriksdal, en 1700-talsherrgård i Helsingborg, ligger Fredriksdals friluftsmuseum. 1932 invigdes där en friluftsteater vars första föreställning blev klassikern Värmlänningarna. Sedan dess har ett flertal kända pjäser och musikaler spelats upp på denna scen, däribland Spanska flugan, Funny Girl och ‘Allå, ‘allå, ’emliga armén. Scenen har också gästats av kända skådespelare och skådespelerskor, däribland Gösta Ekman.

Friluftsmuseet där teatern ligger är full av lummiga trädgårdar och teaterscenen i sig är inget undantag. Den omgärdas av gröna häckar vilket ger ett intryck av att sitta inomhus, men går man en bit från scenen kan man stöta på både kor och höns samt lära sig hur Helsingborg med omnejd har sett ut genom historien. Nu börjar det dessutom närma sig 100-årsjubileum för friluftsmuseet. Det innebär aktiviteter utöver det vanliga.

Fredriksdalsteatern må ha grundats för många år sedan men den är inte mindre populär för det. På scenen spelas fortfarande en pjäs per sommar, och detta har gjorts sedan 50-talet. Publiksiffrorna har mestadels varit strålande. Under teaterdirektör Nils Poppe nådde de år 1975 upp i 50 000 besökare under en sommar.

Sedan dess har den siffran varit stabil och teatern fortsätter att locka besökare, stora som små. Trots att det inte längre spelas tre lustspel per sommar, vilket var brukligt under Fredriksdalsteaterns första år, så fortsätter människor att strömma till. Sedan den där första gången teatern uppnådde 50 000 besökare har föreställningarna varit så gott som fullbokade varje sommar.

De första bilderna som togs av Fredriksdalsteatern var svartvita. I dag kan vi ta liknande bilder men med färgfilm, och det gör det tydligt att teaterscenen bär på ett arv. Det har inte gått ett år sedan invigningen som det inte spelats upp en pjäs på scenen. De senaste åren har både Pang i pygget och Hotelliggaren kunnat ses på scenen, och arvet förs vidare av nuvarande teaterdirektör Eva Rydberg.