Dalhalla

Strax utanför Rättvik finner du denna unika scen. I jämförelse med många andra friluftsteatrar som du kan hitta runtom i Sverige är den här relativt nybyggd. Den invigdes 1992 men har sedan dess kommit ikapp liknande teaterscener med råge. Det finns i dag plats för ungefär 6 000 personer i publiken men köerna är kilometerlånga.

Rättvik ligger i Dalarna och Dalhalla är ett resultat av den meteor som för miljoner år sedan föll ner i landskapet och bildade den så kallade Siljansringen. Smällen gav upphov till vackra former och mönster i berget. Dessutom gjorde den det enkelt för människor att i början av 1900-talet bryta kalk där, och detta gjordes fram till 1990. Den utgrävning som tidigare var ett kalkbrott – och som i många år kallades för Draggängarna – är i dag den fantastiska teater-, musik-, och operascen som många av oss känner som Dalhalla.

Många är de svenskar som åkt till Dalhalla för att lyssna på någon av de konserter som framförs där, men scenen har kallats en av de mest imponerande i Europa och människor kommer från utanför landets gränser för att besöka platsen. Det som gör scenen så speciell är ljudet och akustiken. Berget dämpar ljudet och minskar ekot, men det jämnar också ut det vilket gör att man hör bra var man än sitter.

Framföranden som tagit plats på Dalhallas scen är många. Bland dem kan nämnas Rhapsody in Rock, Queenhyllningar, genrep till kända baletter och, kanske mest förknippad med platsen, Kalle Moraeus. Den artist som återvänder år efter år är operasångerskan Malena Ernman. Dalhalla är perfekt för opera på grund av sin fantastiska akustik, och ett flertal operor har framförts på den här scenen.

Sist men inte minst: musik, opera och sång i all ära, men den kanske mest kända föreställningen som framförs regelbundet på Dalhalla är fyrverkerikonserten där en orkester spelar både gamla och nya bitar medan fyrverkerier lyser upp det gamla kalkbrottet i regnbågens alla färger.